Ce este „pH-ul”  și ce pH  este potrivit pentru pielea mea?

Unul dintre miturile false legate de îngrijirea personală este PH-ul produselor pe care le utilizăm. Căutăm cu înverșunare un ”PH neutru” – doar ne dorim echilibru și sănătate!


Cu toate acestea, PH-ul este doar unitatea cu care se măsoară aciditatea unui produs, pe o scară de la 0 la 14. Numim un pH acid cel cuprins între 0 – 6 și bazic, cel cuprins intre 8 – 14. La mijloc este cel neutru, egal cu 7. Pielea noastră are în mod natural un PH între 5,5 și 7. Această aciditate provine de la pelicula hidrolipidică ce o acoperă și care îi conferă o barieră de protecție naturală.

Cum funcționează pH-ul unui săpun pe pielea mea?

Rețeta de bază a săpunului este aceeași de secole: un corp gras (ulei de măsline, cocos, argan, unt de shea etc.) se combină cu o bază minerală (sodă, dacă doriți un săpun tare sub formă de baton, potasiu pentru un săpun mai moale sau lichid). Ele se amestecă mai multe ore la o temperatură cuprinsă între 80 și 100°C si se obține... săpunul! Din această reacție va rezulta nu numai săpun, ci și glicerină.

PH-ul sapunului este in mod natural în jur de 9 - 10.

Producția săpunului poate fi atât ”la cald”, prin fierbere, ceea ce permite o producție mai mare și mai rapidă, cât și ”la rece”, accesibilă oricui.

Acest amestec foarte simplu, la care se pot adăuga o mulțime de alte ingrediente (parfumuri, coloranți, conservanți, uleiuri esențiale, plante etc.), are particularitatea de a lega grăsimile de apa de clătire și deci de... spălare!

Săpunul obișnuit însă, din grăsimi de slabă calitate, fiind mai bazic, elimină filmul hidrolipidic, perturba aciditatea naturală a pielii, favorizând astfel uscarea, iritarea pielii și uneori chiar descuamarea.

În încercarea de a combate acest dezavantaj, laboratoarele cosmetice au căutat o soluție si au creat așa-numitele produse „adaptate la pH-ul pielii tale” sau „cu un pH neutru”, adăugând agenți tensioactivi sintetici iritanți, extrem de agresivi, precum Sodium Lauryl Sulfate* și prietenii săi sulfați (săruri ale acidului sulfuric), parabeni, silicon, alcool izopropilic, pe care îi regăsim pe etichetele acestor produse „eco-responsabile și blânde”.


Aceste substanțe au proprietăți de spumare mai rapidă și mai bogată, creând impresia că vă curăță pielea mai bine – chiar prea bine, dacă ne reamintim că distrug sebumul natural și protector al pielii și lasă cale liberă bacteriilor, ciupercilor, virușilor.


Si atunci?

Pentru o bună hidratare și protecție a pielii este de preferat să revenim la săpunurile tradiționale, cum este celebrul săpun de Alep, cu multiple proprietăți terapeutice, săpunul autentic de Marsilia, ce are 72% ulei de măsline ori săpunuri create ”la rece” care păstrează virtuțile uleiurilor și garantează eficacitatea săpunului dumneavoastră.

Atenție la săpunurile ”handmade”, pentru că acestea nu sunt mereu create într-un mediu igienic, controlat, autorizat.


Nu uitați!

Citiți etichetele produselor pe care le utilizați!



Sursă foto: Mihaela Sabadîș

Surse info:
*https://endea.ro/blog/ce-este-sls-sodyum-lauryl-sulfate-efecte-asupra-pielii
*https://savons-arthur.bio/blogs/monde-bio/quel-ph-pour-votre-peau
*https://www.lepetitmarseillais.com/tous-nos-conseils/soins-du-corps/savon-surgras


Comentarii