Cetatea Napoca și săpunul de Marsilia - arc peste timp la Cluj



Ce ar putea avea în comun produsele de îngrijire fabricate în sudul Franței, cu strada Regele Ferdinand, din chiar centrul istoric al Clujului? Vă invităm să descoperiți două povești fascinante prin modul în care ajung, împreună, să împletească tradiția cu modernitatea, autenticitatea cu aprecierea oamenilor.


În savoneriile vechi ale Marsiliei, în sudul Franței, se fabrică încă din secolul al XIII-lea, faimosul săpun de Marsilia. Săpunul a ajuns în atenția Regelui Ludovic al XIV-lea care a introdus în 1688 reglementări prin care limita utilizarea numelui Savon de Marseille la săpunurile fabricate în zona Marsiliei și stabilea că săpunul trebuie să conțină uleiuri vegetale în proporție de 72% pentru a fi autentic (Edictul lui Colbert). Savon de Marseille a devenit un nume cu rezonanță, Marsilia fiind considerată capitala săpunului, la egalitate cu Genova și Savona.

Un Maitre de Savon are nevoie de două săptămâni pentru a face săpun de Marsilia. Amestecul special de ulei de măsline, cenușă din plante marine și apă sărată din Marea Mediterană este încălzit timp de zece zile în cazane antice, apoi este turnat în cariere unde este lăsat până se întărește.
Marcajul 72% huile vegetale apare ștantat pe fiecare bucată de săpun de Marsilia, ca un simbol emblematic al autenticității sale. Săpunul are o excelentă putere de spălare și de igienizare și este, de asemenea, foarte delicat cu pielea.

Redescoperit în zilele noastre, apreciat pentru puritatea lui și pentru capacitatea de îngrijire blândă a pielii, săpunul autentic de Marsilia și-a recăpătat popularitatea, acum în continuă creștere la nivel mondial.


Primul magazin
La Maison du Savon du Marseille din România a fost deschis în anul 2016 la Cluj-Napoca, pe una dintre străduțele istorice pe care se află și vechiul bastion al Breslei Croitorilor, mai exact la nr. 17 pe str. Baba Novac. În acest spirit al autenticității, magazinul recrează savoneria marseileză, a fost amenajat special pentru a oferi fiecărui vizitator o experiență aparte, o transpunere olfactivă în atmosfera provensală.

Vizitatorii află poveștile locurilor unde sunt fabricate săpunurile și cosmeticele: săpunuri lichide pe bază de lavandă – Sault; cosmetice și geluri de duș- Peyruis; săpunuri parfumate pe bază de ulei de argan bio – Valensole; cuburi și felii de săpun tradițional – Marsilia; săpunuri și cosmetice pe bază de lapte de măgăriță și unt de Shea – Aubagne; parfumuri - Grasse.




Poate deloc întâmplător, cel de-al doilea magazin pe care La Maison du Savon de Marseille Romania îl deschide în Cluj este chiar în inima centrului istoric, pe cea mai veche stradă din oraș, actuala stradă Regele Ferdinand, denumită în trecut Ulița Podului sau strada Turnului Porții Podului, pentru a vă însoți în călătoria fascinantă din jurul cosmeticelor franțuzesti naturale, premium, create authentic în Provence: săpun natural, gel de duș natural, săpun lichid natural, săpun de Marsilia, săpun cu lapte de măgăriță.


Potrivit arheologului și istoricului Cosmin C. Rusu de la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, citat de presa clujeană, această stradă a fost atestată documentar în anul 1362, în aceeași vreme a primei atestări a săpunului de Marsilia…Ulița Podului era locul pe unde se intra în orașul fortificat. Cercetătorii au identificat capătul Uliței Podului, cea mai veche stradă a Clujului, iar pe ambele trotuare a fost montată câte o bandă de alamă pe care sunt trecute datele istorice și care indică exact locul unde se afla poarta veche de acces în oraș.


În fața vitrinei cu săpun autentic de Marsilia veți descoperi și o pagină din istoria Clujului!


Promisiunea rămâne aceeași: vă oferim, la fiecare vizită în magazinele noastre, sfaturi despre cum să citiți etichete pentru a alege conștient produsele potrivite pentru voi și familia voastră, în timp ce povestim frânturi de istorie a savoneriilor vechi ale Marsiliei…


Vă invităm așadar, să facem un arc peste timp și să ne bucurăm împreună de autenticitate în două spații istorice atât de diferite: Marsilia și Cluj-Napoca.


(sursa foto: clujulcultural.ro)


Comentarii